Αφιέρωμα στον Ovolo

 

Αφιέρωμα, στο ένθετο της νέας εφημερίδας ''6 Ημέρες'' για την Αλληλέγγυα Οικονομία, εγινε την 1η Δεκεμβρίου, στον Οβολό. Συνέντευξη έδωσε ο εμπνευστής της προσπάθειας, Νίκος Μπογονικολός. Το περιεχόμενο της συνέντευξης, όπως ακολουθεί παρακάτω:

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΜΑΡΙΑ ΑΛΑΒΑΝΟΥ, ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Μεγάλο αφιέρωμα στον Οβολό, κάνει σήμερα (22 Απριλίου 2012), η εφημερίδα 'Το ΧΩΝΙ', στην θεματική της  εφημερίδας, 'Μικρός Ήρωας', αναφέροντας, ότι ο σημερινός 'μικρός ήρωας', είναι ο ιδρυτής του Οβολού Κοινωνικού Νομίσματος, Νίκος Μπογονικολός.

Ακολουθεί η συνέντευξη, που έδωσε ο Νίκος Μπογονικολός, στον δημοσιογράφο της εφημερίδας, κ. Στέλιο Ανεμοδούρα. 

 

 

Διαβάστε την συνέντευξη, εδώ

   

Δείτε εδώ το απόσπασμα για τον Οβολό απο την εκπομπή "Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα".

    Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την αποφράδα μέρα, Σάββατο 21η Απριλίου 2012, στις 12:30 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο IANOS, Σταδίου 24.

Ο Ανδρέας Ρουμελιώτης στο  βιβλίο του αναφέρεται στην ανταλλακτική - αλληλέγγυα οικονομία, στις κοινωνικές τράπεζες και στα εναλλακτικά νομίσματα. Παρουσιάζει τον τρόπο που κατόρθωσε να αναταχθεί το κατεστραμμένο Βανκούβερ, να επιβιώσει η Αργεντινή με τις λέσχες Nodos, τα creditos και τους περιαστικούς λαχανόκηπους Ροσάριο αλλά και η Βραζιλία με την Banco Palmas,που το 2008 πήρε το βραβείο «Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας» από τα Ηνωμένα Έθνη. Μας γνωρίζει τους γκουρού της Κοινωνικής Οικονομίας όπως η Ελοΐζα Πριμαβέρα, η οποία ίδρυσε το Δίκτυο Αλληλέγγυας Κοινωνικής Οικονομίας της Λατινικής Αμερικής και οΜπερνάρντ Λιετέρ που συμμετείχε στον σχεδιασμό του ευρώ όμως υποστηρίζει τα παράλληλα νομίσματα και ισχυρίζεται ότι η νομισματική ποικιλότητα είναι απαραίτητη για την προσαρμοστικότητα της οικονομίας.

Στο βιβλίο περιλαμβάνεται μια μεγάλη έρευνα για την Κοινωνική Οικονομία σε όλη την Ευρώπη, η οποία καλύπτει πλέον το 10% του συνόλου της οικονομίας. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στα 1500 δίκτυα απευθείας διάθεσης τροφής χωρίς μεσάζοντες (ΑΜΑΡ) στην Γαλλία, με έμφαση στο «Αλληλέγγυο Κολοκύθι» του Παρισιού, στα LETS και τις «Πόλεις σε Μετάβαση» στην Αγγλία, στα 50 εναλλακτικά νομίσματα και τις 63 κοινωνικές τράπεζες της Γερμανίας, στο SOLτης Γαλλίας και στο libro της Ιταλίας.

Ο Ανδρέας Ρουμελιώτης παραθέτει έναν πλήρη, επικαιροποιημένο κατάλογο των 300 και πλέον οργανώσεων και δικτύων που έχουν δημιουργηθεί και δραστηριοποιούνται τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα στα πρότυπα του Πελίτι, του Οβολού της Πάτρας και του ΤΕΜ του Βόλου, ταξινομημένα σε ενότητες με τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους: κοινωνικές τράπεζες, τοπικά

 

εναλλακτικά νομίσματα, ανταλλακτικά δίκτυα, Χωρίς μεσάζοντες: απ’ το χωράφι στο ράφι, Γεωργία της εγγύτητας, αστικοί και περιαστικοί λαχανόκηποι,, τοποφαγικές αγορές απευθείας διάθεσης τροφής,Τράπεζες και ανταλλακτήρια σπόρων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, Ηθικό - Ισοδίκαιο  και Αλληλέγγυο Εμπόριο,Συσσίτια, Κοινωνικές - Συλλογικές κουζίνες, Αλληλέγγυα υγεία, Κοινωνικά ιατρεία – φαρμακεία, Κοινωνικά και συνεταιριστικά παντοπωλεία, Κοινωνική - Εναλλακτική Παιδεία, Κοινωνική και Αυτοδιαχειριζόμενη Τέχνη, Πολιτιστικός Ακτιβισμός, Χαριστικά - ανταλλακτικά παζάρια, Εργασιακές κολεκτίβες, Αυτοδιαχειριζόμενοι Κοινωνικοί Πολυχώροι, Καταλήψεις, Οικοκοινότητες, Φυσική δόμηση, Αυτοδιαχείριση, Συλλογική διαχείριση κοινωνικών αγαθών,Εναλλακτικές Κοινωνικές Συλλογικότητες, Ελεύθερο λογισμικό και ανοιχτός κώδικας, Οικογιορτές, Άμεση δημοκρατία - Λαϊκές συνελεύσεις.

 

 

Στο βιβλίο δημοσιεύονται επιλεγμένα κείμενα από την αρθρογραφία του στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και συγκεκριμένα στην προσωπική στήλη Εδώ Ράδιο «Ε», την οποία υπέγραφε τα τελευταία 24 χρόνια: Το άγριο θεριό της νιότης - Δεκέμβρης 2008, η Αραβική Άνοιξη και η εξέγερση μέσω Facebook, οι Αγανακτισμένοι, τα κινήματα «Καταλάβετε την Wall Street» και «Είμαστε το 99%» και οι προφητείες του για την οικονομική κρίση.

 

Σκιτσάρουν για το βιβλίο οι:

Ιωάννου Γιάννης

Καλαϊτζής Γιάννης

Καμμένος Διογένης

ΚΥΡιακόπουλος Γιάννης

Λατούφ Κάρλος

Μακρής Ηλίας

Μητρόπουλος ΒΑΣίλης

Μητρόπουλος Κώστας

Πετρουλάκης Ανδρέας

Σταυρόπουλος ΣΤΑΘΗς

Χατζόπουλος Δημήτρης 

 

Φωτογραφίες: Μάριος Βαλασόπουλος

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι δημοσιογράφοι: Στέλιος Κούλογλου, Κατερίνα Ακριβοπούλου, ο καθηγητής Κοινωνικής Οικονομίας Δημήτρης Καπογιάννης και θα συντονίσει ο δημοσιογράφος – σκιτσογράφος ΣΤΑΘΗΣ Σταυρόπουλος.

 

Στην εκδήλωση θα παρέμβουν εκ των άλλων ο εκπρόσωπος του Οβολού της Πάτρας Νίκος Μπογονικολός, ο καθηγητής Κοινωνικής Οικονομίας Τάκης Νικολόπουλος ενώ θα γίνει σύνδεση μέσω Skype με τη διεθνή γιορτή του Πελίτι στη Δράμα και με εκπροσώπους Κοινωνικών Τραπεζών και Εναλλακτικών Νομισμάτων της περιφέρειας.  

Κείμενα θα διαβάσουν γνωστοί ηθοποιοί και στη μουσική θα αυτοσχεδιάσουν οι «Εντελώς... Jazz». 

Την εκδήλωση θα μεταδίδουν ζωντανά η web tv του ΙΑΝΟΥ και το TVXS.GR 

 Αν δεν πληρώσεις σε ευρώ,

μπορείς να αγοράσεις αυτό το βιβλίο

ανταλλάσσοντάς το με:

Έναν ντενεκέ με πέντε κιλά βιολογικό λάδι ή

Πενήντα κιλά πατάτες ή

Ένα μασάζ σιάτσου ή

Μία αίτηση διαζυγίου ή

Ένα κούρεμα σπέσιαλ με ξύρισμα ή

Μία ιατρική επίσκεψη ή

Απόδειξη ότι με αγαπάς

    06.04.2012

Καθιερώνουν νέο νόμισμα, το 'μαϊδί'

Διαβάστε όλο το άρθρο, από το newsbeast.gr, εδώ

    23.03.2012

Το δημοφιλέστατο ειδησιογραφικό portal, tsantiri.gr, προβάλει τα δίκτυα ανταλλακτικής οικονομίας της χώρας μας, και ενθαρρύνει και τους αναγνώστες του, για την διάδωση τους.

Διαβάστε το άρθρο, εδώ

    06/03/2012

 

Αφιερώμα του site Greece Bride Side, ενός site που προσπαθεί να αναδείξει το οτιδήποτε θετικό (και είναι πολλά) παράγει η Ελλάδα και οι Ελλήνες, για τον Οβολό Κοινωνικο Νόμισμα.

ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΤΕ, ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

    24/02/2012

Η δημοσιογράφος Jeffrey Andreoni, αναφέρεται για την εμπειρία της, σε ότι αφορα την Ανταλλακτική οικονομια και συγκεριμένα στον Οβολό. Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο, αναδημοσιευμένο στο 'Καλή Ελλάδα', πατώνταςεδώ

    17/02/2012

Συνεχίζονται τα αφιερώματα, σε ξένο και εγχώριο τύπο για τον Οβολό. Συγκεκριμένα, το γερμανικό portal με ειδησιογραφία, 'european-circle', αναφέρεται στο εγχείρημα μας. Μπορείτε να διαβάστε, το άθρο, πατώντας ΕΔΩ

Επίσης, αφιέρωμα στον οβολό, έκανε το site,  yiorgosthalassis.blogspot. Μπορείτε να διαβάστε, το άρθρο, πατώντας ΕΔΩ

    Κάτι νέο εδώ και λίγες μέρες στην Διαδικτυακή πλατφόρμα του Οβολού!

Ο Οβολός το μαναδικό πανελλήνιο εγχείρημα ανταλλαγής υπηρεσιών και αγαθών, προς διεύκολυνση των χιλιάδων μελών του, δίνει την δυνατότητα σε κάθε μέλος, να έρευνα προσφερόμενα προιόντα και υπηρεσίες, αν Νομό.

Η παραπάνω, κινηση, δεν έρχεται να αλλοιώσει τον πανελλαδικό χαρακτήρα του εγχείρηματος, αφού πολλά μέλη του Οβολού προσφέρουν αγαθά ταυτόχρονα σε πολλά μέρη της χώρας, αλλα να ενισχύσει την τοπική πρωτοβουλία σε κάθε γωνιά της χώρας μας!

 


Νέα σχετικά με τον οβολό

Αφιέρωμα στον Ovolo

Αφιέρωμα, στο ένθετο της νέας εφημερίδας ''6 Ημέρες'' για την Αλληλέγγυα Οικονομία, εγινε την 1η Δεκεμβρίου, στον Οβολό. Συνέντευξη έδωσε ο εμπνευστής της προσπάθειας, Νίκος Μπογονικολός. Το περιεχόμενο της συνέντευξης,…

Readmore..

Άρθρο στη Μilliyet

Διαβάστε το εδώ.

Readmore..

Σύνδεση Χρήστη

Καλάθι

 x 
Το καλάθι σας είναι άδειο.